maandag 5 februari 2024

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, april 2022

 




NIEUWSBRIEF GAHATE - NEPAL, april 2022.

 

Beste vrienden van Gahate-Nepal, namaste.

 

Terwijl we dit schrijven,  zet een stralende zon deze laatste dagen van maart in vuur en vlam. Minder stralend maar in-triestig  is de dagelijkse berichtenstroom vanuit Oekraïne over de zinloze verwoestingen, het verlies aan mensenlevens en de stroom aan vluchtelingen. Wat ons daarbij overvalt is een gevoel van machteloosheid en onrust. Bijna in tegenstelling daarmee is het gevoel van opluchting en dankbaarheid, wanneer we zien hoe de bewoners van Karmarang in Nepal heel hard werken om – met jullie hulp –  de levenskwaliteit van hun gemeenschap te verbeteren en de toekomst van hun kinderen veilig te stellen. De middelen waarover ze voor dat werk beschikken zijn misschien heel beperkt, maar het enthousiasme en de dankbaarheid zijn des te groter.

Wijzelf zijn maar al te blij dat we – na de belofte die we deden aan Susmita, lid van de dorpsraad van Karmarang, en haar dochtertje , – eindelijk van start konden gaan met de bouw van het medisch centrum in haar dorp. Ze ontving ons toen zó gastvrij en moest toch bijna drie jaar wachten op de start van het bouwwerk. Maar nu komt het er!

 

 

 

Het bouwterrein is genivelleerd en klaargelegd. Ondertussen werd het stalen gebinte van het bouwwerk aangevoerd en begon het zware werk om alle pijlers en spanten naar boven te transporteren… op de schouders van mannen en vrouwen want een berijdbare weg is er niet!. Geen sinécure!

 

   

In Kathmandu, waar alle panelen van het prefab gezondheidscentrum op maat werden gemaakt, wordt momenteel alles in gereedheid gebracht om ook die materialen 400 km naar het Oosten, naar Karmarang te brengen zodat ze – op  dezelfde manier – naar boven kunnen worden gedragen. Wie de mensen van Karmarang op die manier aan het werk ziet, heeft geen andere argumenten nodig om overtuigd te geraken dat ze met ongeduld hebben uitgezien naar een volwaardige gezondheidszorg voor hun gemeenschap. Momenteel is zowat 50 % van het stalen gebinte afgewerkt en wordt de septische put voor het sanitaire gedeelte uitgegraven en voorbereid. Omdat het gebouw wordt opgetrokken bovenop een steile heuvel, is nu al duidelijk dat voor de veiligheid, een degelijke omheining absoluut vereist zal zijn.

Nu is al hun hoop er op gevestigd dat de bouw voltooid kan worden vóór het begin van het regenseizoen en dus vóór  het einde van de maand mei. We hopen met hen dat het lukt en proberen er al het nodige voor te doen.

 

   

 

Ondertussen is het schoolproject in Gahate in volle ontplooiing tot voldoening van zowel de kinderen als de ouders. Ook de inbreng van Manisha, de lerares Engels, is van erg grote waarde in de uitbouw van dit programma dat tot doel heeft om de kinderen, maar ook de hele gemeenschap, voor te bereiden op een betere toekomst en een breder perspectief dan momenteel het geval is. Een eerste opzet is immers om de kinderen meer zelfbewust en mondig te maken, met meer bagage om het leven aan te kunnen en – op korte termijn misschien al – de stap te zetten naar middelbaar en wie weet, zelfs hoger onderwijs, wat hen tevoren onbereikbaar leek! Alle kleine stappen, zoals het creatief bezig zijn in het uitvinden, neerschrijven en voor de groep en hun ouders uitbeelden van korte verhaaltjes, zijn evenveel pogingen om hen bewust te maken van hun eigen mogelijkheden en vaardigheden. Ook het zich uitdrukken in dans en muziek, wat sommigen zelfs aangeboren lijkt, is niet enkel ontspannend en socialiserend, maar ook in het perspectief van een groeiend zelfbewustzijn en zich voorstellen, van grote betekenis.

 

   

 

De inzet van Dinesh, Prem en het hele leraarskorps van het kleine schooltje van Gahate is uiterst belangrijk  voor de uitbouw van het hele onderwijsproject dat ze dank zij de steun van velen van jullie, hebben kunnen opzetten en dat ze nu verder kunnen uitbouwen. Het zijn deze mensen en deze kleine initiatieven die Nepal de kans moeten geven om zichzelf op te richten en uit te groeien tot een land en een gemeenschap met nieuwe en waardevolle perspectieven en een betere toekomst voor zijn mensen. Dit geldt ook voor Sarkar, de kleine jongen die de meesten onder jullie zich zéker nog herinneren: Dank zij een aantal mensen die zich hebben geëngageerd om zijn studies te bekostigen kan hij de lessen volgen aan de Little Angels School in Lalitpur (groot-Kathmandu), waar hij momenteel de laatste dagen van het 4de jaar volgt (het schooljaar eindigt in Nepal half april) en dat ongetwijfeld met succes zal beëindigen om hopelijk later zijn bijdrage te leveren voor de uitbouw van zijn land, net zoals Manoj dat nu reeds doet.

Dit alles kán dank zij jullie inzet en dat blijft méér dan de moeite waard!!!

 

Meer nieuws komt er ongetwijfeld heel binnenkort aan. Voor nú wensen we jullie een heel fijne en kleurrijke lente, we hopen op een spoedig staakt-het-vuren in Oekraïne en waar ook ter wereld.

 

Onze heel hartelijke groeten,

Comité Gahate-Nepal (Hilde, Mia, Viv, Rik, Maurice en Werner.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten