maandag 5 februari 2024

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, november 2023

 

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, november 2023




Beste vrienden van Gahate-Nepal, namaste,

 

Vrijdag 3 november: verontrustende berichten lopen binnen over nog maar eens een aardbeving in Nepal. Er wordt al snel melding gemaakt van 143 dodelijke slachtoffers en van de verwachting dat dit aantal nog zal stijgen! Nu, vier dagen later, is het al geen item meer in het nieuws!




En ook al ligt het gebied zo’n 700 km verwijderd van de sites van Project Gahate-Nepal, onze gedachten gaan uiteraard toch uit naar hen die bovenop hun al moeilijke levensomstandigheden deze miserie te verwerken krijgen. Door zijn ligging op de breuklijn van de Indische en de Euraziatische plaat ligt Nepal voortdurend in de gevarenzone. Daar India zich nog steeds naar het Noorden beweegt, wat maakt dat de Himalaya nog steeds groeit, staat de breuklijn voortdurend onder toenemende spanning en is het risico op aardbevingen in dit schitterend maar arm land jammer genoeg altijd aanwezig.

Ondertussen wordt in Gahate zelf het onderwijsproject verder uitgewerkt. Het lopende schooljaar, dat begon in april, is halverwege. Maar gewoontegetrouw wordt nog steeds gewacht op de officiële leerplannen voor dit jaar! Gelukkig is dit voor het schooltje in Gahate niet langer een probleem want in dit nieuwe systeem zijn onze kinderen, in vergelijking met het traditionele leerplan, vér vooruit, zéker op gebied van taal.





Er zijn uiteraard nog enkele belangrijke dingen die wachten op uitvoering. Zo krijgen de kinderen ’s middags nu wel een kleine lunch, maar het voorbije regenseizoen, dat extra lang duurde, heeft ons pijnlijk duidelijk gemaakt hoe groot de nood is aan een ruimte waar de vrijwilligers het eten kunnen klaarmaken. Tot nu toe gebeurde het koken, net als de lunch van de kinderen zelf, in open lucht. En als je dan weet hoe de regen met bakken uit de lucht kan vallen gedurende dat lange seizoen…!

Bovendien zou dit – nog te bouwen – lokaal, mits enkele bijkomende voorzieningen, kunnen dienen als ruimte waar de ouders en hulpverleners hun vaardigheden kunnen overdragen op de kinderen. Ze denken daarbij aan kooklessen, alles wat te maken heeft met gezondheid en hygiëne, maar ook tuinieren, irrigatie enz., allemaal dingen die erg belangrijk zijn voor hun dagdagelijkse leven. Een naastgelegen veldje zou daarbij dienen als proefveld en oefenterrein. Er is dus werk aan de winkel!

In het buurdorp Dingla, van waar een dringende vraag kwam om eveneens dergelijk onderwijsproject op te zetten, wordt de start ervan volop voorbereid. Omdat ook daar de klaslokalen klein en erg beperkt zijn, wordt een afzonderlijke leeslokaal ingericht. Helemaal anders dan wat wij van een bibliotheek  of leeszaal zouden verwachten en een beetje primitief misschien, maar erg kieskeurig kunnen ze niet zijn bij gebrek aan beter!





Volgens de planning zullen nu de boekjes met geïllustreerde verhaaltjes in het Nepalees en het Engels worden aangeschaft, wordt de smart TV ingebouwd en kunnen de speelse ochtendlijke  taaluurtjes van start gaan.  Het wachten is enkel nog op een soort vloerbekleding want meubeltje zijn er (nog) niet en dus zullen de kinderen voorlopig gewoon op de grond zitten! Vanaf volgende maand gaat ook in deze school een coach aan het werk en worden de ouders actief betrokken bij de uitbouw van het nieuwe project.  

Ondertussen, enkele weken na het einde van het regenseizoen, was het hooggelegen Baiday opnieuw bereikbaar en kregen we ook van daaruit enkele beelden toegestuurd. Zoals voorzien is ook daar een nieuwe vaccinatiecampagne van start gegaan en aan de toeloop te zien, zijn de bewoners van het dorp er massaal op ingegaan. Het is duidelijk dat de bouw van het gezondheidscentrum daar heel erg wordt gewaardeerd. Zelfs het geduldig wachten hebben ze ervoor over en alles wordt zorgvuldig geregistreerd.

 

                                    



Ongetwijfeld kunnen we in een volgende Nieuwsbrief meer uitgebreid vertellen over de werking in de verschillende dorpen waar we binnenkort weer een bezoek brengen.

Graag willen we ook nu al eventjes melding maken van een geplande activiteit: Op 13 april 2024 biedt de bekende pianist Dhr. Gilbert De Greeve, die 28 jaar lang directeur was van het Antwerpse Conservatorium en nog altijd wereldwijd concerten speelt, ons een concert aan ter herdenking van zijn vader Jos De Greeve die 50 jaar geleden overleed. In samenwerking met Sopraan Kristien Doumen is de opbrengst van dit concert volledig ten voordele van Project Gahate-Nepal.

Daar de financiële inkomsten van het Project, in deze voor veel mensen moeilijke tijd, duidelijk teruglopen, komt dergelijk voorstel als een geschenk. Hopelijk kunnen we heel wat muziekliefhebbers daarmee een heerlijke avond bezorgen. Uiteraard volgt later een uitgebreide aankondiging en uitnodiging.

 

Onze heel hartelijke groeten,

 

Comité Gahate-Nepal (Hilde, Mia, Viv, Rik, Maurice en Werner).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten