maandag 5 februari 2024

Nieuwsbrief Project Gahate-Nepal, juli 2023

 




NIEUWSBRIEF PROJECT GAHATE - NEPAL, juli 2023.

Beste vrienden van Gahate-Nepal, namaste,

 

Hartje zomer en hopelijk uitzicht op een heerlijke vakantie,  dat wensen we jullie van harte toe!

Ook in Nepal is het officieel zomertijd, met dit verschil dat deze maanden daar traditioneel gezegend zijn met overvloedige regen. Ook dat is echter geen zekerheid meer want zoals The Kathmandu Post van 10 mei 2023 blokletterde: Nepal is één van de meest kwetsbare landen wat betreft de klimaatcrisis, getuige daarvan zijn de extreme weerfenomenen van de voorbije 15 jaar!”. Het was toen immers al dagenlang aan het stortregenen, alhoewel het regenseizoen nog niet begonnen was.

Sinds mensenheugenis waren het de seizoenen die een relatief houvast boden aan het leven van de mensen in dit bergland. Die regelmaat en meteen de levenszekerheid zijn de laatste jaren grondig verstoord want uitzonderlijk zware regenval, dagenlange stortbuien met als gevolg grote grondverschuivingen, ook in de periode ná de normale moesson, zijn de laatste jaren schering en inslag.

Ook Baiday (Karmarang) waar we dus vorig najaar dat Gezondheidscentrum mochten openen is door de ligging erg kwetsbaar in dat opzicht. De steunmuur van het plateau waarop het centrum gebouwd is, dreigde het te begeven onder de druk van het water en herstel drong zich nu al op.

In dergelijke situatie is de aanwezigheid en alertheid van Manoj erg belangrijk voor het project. Hij voorziet dergelijke gevaren en op basis daarvan konden we ook nu tijdig ingrijpen en het gebouw beveiligen vóór de moesson schade kon aanrichten. Iedereen was uiteraard fier en tevreden!

Dat meteen een omheining ervoor zal zorgen dat de loslopende geiten niet meteen het hele terrein innemen en als eigendom gebruiken met alle gevolgen vandien, wordt als een belangrijke vooruitgang ervaren en niet alleen door de verpleegster.

 Ondertussen is het vernieuwende onderwijsprogramma in Gahate zowat op kruissnelheid gekomen. Prem, die er de bezieler van is, heeft van de korte zomervakantie gebruik gemaakt om in Kathmandu zelf de nodige bijscholing te volgen. Net vóór die vakantie had hij de gezondheidsadviseur uitgenodigd om aan de leerlingen van de drie hoogste jaren een aantal elementaire principes van gezondheid en hygiëne bij te brengen. Via de kinderen worden op die manier de ouders  en de volwassenen van het dorp opgeroepen om die basisprincipes in de praktijk te brengen. Daarom dringen we er altijd op aan om bij elke nieuwbouw ook een sanitair gedeelte te voorzien. In Nepal beschikt immers zowat de helft van de bevolking nog altijd niet over iets wat we sanitaire voorzieningen zouden kunnen noemen en zelfs drinkbaar water is op veel plaatsen in de dorpen nog altijd een groot probleem. Toen Prem en de directeur van de school eind vorig jaar bij ons aandrongen op een systeem van waterzuivering voor de school en toiletten bij de leercentra, was dat écht geen vraag om luxe, maar een dringende noodzaak. Een vraag waar we graag op ingaan.

 Een korte nieuwsbrief misschien, maar toch snel bijgepraat. Wij wensen jullie een heel fijne vakantie!

 

Met onze hartelijke groeten

Comité Gahate-Nepal (Hilde, Mia, Viv, Rik, Maurice en Werner)

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten