maandag 5 februari 2024

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, september 2023




Nieuwsbrief Gahate-Nepal, september 2023                 

 

Beste vrienden van Gahate-Nepal, namaste,                                                                    

 

Misschien hadden we de hoop al een beetje opgegeven, maar gelukkig hebben we hier nog kunnen genieten van enkele mooie zomerdagen. Ook in Nepal loopt het traditionele regenseizoen zachtjesaan naar zijn einde en zullen heel wat mensen in de dorpen opgelucht ademhalen of… beginnen aan het herstel van wegen en terrassen. Ook dit jaar werd Nepal immers niet gespaard, zelfs grote bouwwerken, zoals die aan de stuwdam op de Arunrivier, waar Manoj als ingenieur aan het werk is, kregen het zwaar te verduren. De recent gegraven tunnel om het water tijdelijk af te voeren stortte in en de dam-in-opbouw werd overspoeld door het stijgende water. Gelukkig was er enkel materiële schade!


Uiteraard heeft dit niet rechtstreeks met het project te maken, het typeert enkel de penibele situatie voor de mensen in Nepal door de onvoorspelbaarheid van de elementen in het regenseizoen. De werking van het project zelf gaat ondertussen gewoon door: Twee maanden geleden heeft de medische staf van het   Gezondheidscentrum van Kuerenipani onze hulp gevraagd om een gezondheidsprogramma op te zetten in Kumal Gaun. Kumal Gaun is een klein en achtergesteld dorp van amper 500 inwoners. Het ligt – van alles afgesloten – vlak bij de Arun rivier.




Dergelijke geïsoleerde ligging  werkt problemen rond kind-huwelijken, kindersterfte en gezondheid in het algemeen in de hand . Er is geen schooltje en de weinige kinderen die onderwijs willen volgen moeten anderhalf uur lopen ‘s morgens om les te volgen in het schooltje van Gahate en dan ’s avonds terug. Zeker in het regenseizoen is dat bijna ondoenbaar. Dat geldt ook als het gaat over medische zorgen. Vorige week werd de eerste stap gezet om ook daar regelmatig in te zetten op gezondheidszorg. Van nu af aan zal het dorp maandelijks door twee medewerkers van de medische staf worden bezocht en kan werk worden gemaakt van prenatale zorg, gratis medicatie, vaccinaties, de gewone noodzakelijke gezondheidszorg, familieplanning en – hoe primitief het ook mag lijken – van een simpele maar afdoende gezondheidsopvoeding,  tot grote tevredenheid van de bewoners.





Maar ook de gezondheids-werkers zelf waren erg enthousiast en zijn, ondanks de moeilijkheden,  vastbesloten om blijvend hun werkterrein tot Kumal Gaun uit te breiden! Het hoeft geen betoog dat wij, met uw hulp, graag steun verlenen aan dit schitterend initiatief.

Niet enkel in de gezondheidszorg komt een evolutie, ook het vernieuwend onderwijs is blijkbaar inspirerend. Zo merken we dat het nieuwe schoolprogramma dat we hebben opgezet in Gahate, navolging krijgt. Vanuit de Arun Higher Secondary School in Dingla, een buurdorp van Gahate, kwam de vraag om ook – alvast voor de leerlingen van het lager onderwijs – een soortgelijk onderwijsprogramma te starten. Ook al wordt verteld dat in Dingla ooit de eerste school van Nepal werd opgericht, toch was en is het onderwijs er tot nu toe helemaal op de oude leest geschoeid. Het voorbeeld en vooral het effect van het vernieuwende onderwijs op de hele dorpsgemeenschap in buurdorp Gahate werkt blijkbaar aanstekelijk en is uitnodigend.

Babita, de geëngageerde promotor van het bewuste systeem wil zich ook in Dingla voor 100 % inzetten, te meer omdat zijzelf, gedurende haar lager onderwijs, zelf leerling was op deze school.





De school van Dingla is heel wat groter dan die van Gahate en beschikt ook over een middelbare afdeling. Voorlopig starten we met de lagere afdeling. Het nieuwe leercentrum werd voorzien van de meest noodzakelijke hulpmiddelen en een coach zal een jaar lang het nieuwe project begeleiden. Na dit proefjaar zal het project worden geëvalueerd en eventueel worden uitgebreid.

 

Ook het schooltje in Gahate kreeg goed nieuws: een vertegenwoordiging van United World School Nepal was geïnteresseerd in de school en het nieuwe onderwijsproject en kwam op werkbezoek. Volgens het verslag van Prem waren de bezoekers aangenaam verrast. Het zou fijn zijn indien dit onderwijsproject effectief zou worden uitgekozen en gepromoot.

 

Ondertussen wordt in de gezondheidscentra zowel van Mangsima als Baiday volop verder gewerkt Momenteel is Baiday weliswaar onbereikbaar, wat herhaaldelijk voorvalt gedurende het regenseizoen: de combinatie van steile hellingen en overvloedige regen leidt immers altijd tot grondverschuivingen en vaak liggen de hoogste dorpen dan weken- of maandenlang geïsoleerd! Voor Baiday moeten we dus wellicht nog enkele weken geduld hebben vooraleer we een uitgebreid verslag mogen verwachten.  Uit Mangsima kregen we wel de beelden die getuigen van drukke activiteit.

Einde november hopen we beide gezondheidscentra opnieuw te kunnen bezoeken en te overleggen wat er verder dient te gebeuren.

   

 

Maar in afwachting daarvan zijn jullie terug bijgepraat over uw en ons project in Nepal.

Onze heel hartelijke groeten,

Comité Gahate-Nepal (Hilde, Mia, Viv, Rik, Maurice en Werner).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten