woensdag 7 februari 2024

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, februari 2024

 



                        Baiday aan de voet van de Makalu in het Oosten van Nepal!

 

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, februari 2024

 

Beste vrienden van Gahate-Nepal, namaste,

 

Het is 30 november 2023 en Baiday ligt te schitteren in de zon. Het is er zo’n 22 °C, ook al loopt de herfst op zijn einde. Wanneer we na de lange klim van aan de oevers van de Arun rivier, zo’n 1600 m lager, het dorp bereiken, lijkt het een idyllisch bijna verlaten landschap maar we weten dat in dit grillige bergland her en der honderden huisjes verspreid liggen, soms kilometers uit elkaar. Bovendien worden sociale contacten hier fel gehinderd door steile hellingen en moeilijk bereikbare uithoeken. Baiday vertoont geen enkele duidelijke structuur en ieder gezin is zo’n beetje op zichzelf aangewezen. In deze geïsoleerde bergdorpen is de inbreng van het centrale gezag in Nepal zo niet onbestaande dan toch erg miniem. Ter illustratie: terwijl wij zelf moeizaam naar boven klauteren, ook al hebben we praktisch geen bagage te dragen, komt een man langs hetzelfde steile pad naar boven met een metalen elektriciteitspaal die minsten evenveel weegt als de man zelf! Hij vertelt dat het gouvernement wel elektriciteit belooft maar dat de voorwaarde is dat de mensen zelf alle materiaal naar boven sleuren. Dus, als hij in de uithoek waar hij woont, binnen afzienbare (!) tijd elektriciteit wil, moet hij eigenhandig 9 van die zware palen naar boven hijsen… 9 keer 1600 m omhoog met zo’n paal van 70 kg op zijn schouders!!!



Een ander gevolg van deze moeilijke ligging is ongetwijfeld dat er amper kinderen naar school komen: twee uur lopen ’s morgens en ’s avonds doorheen erg moeilijk terrein is geen uitzondering en is niet uitnodigend. Twee klasjes met alles samen zo’n 25 kinderen zijn daarvan jammer genoeg het povere resultaat. Geen wonder dat dit dorp tot nu toe één  van de meest armoedige en minst ontwikkelde is van de dorpen die we hier in Nepal al hebben gezien.

Het nieuwe gezondheidscentrum dat vorig jaar is geopend, is voor hen in heel het bestaan van het dorp  dan ook de meest opmerkelijke gebeurtenis en het feit dat we dit hier effectief voor hen hebben gebouwd wordt, als we Manoj mogen geloven, gezien als een bijzonder teken van waardering en erkenning….voor de eerste keer voelen ze zich gezien! Ze staan er dan ook op om dit uit te drukken in een plechtige ontvangst mét lange welkomstspeeches. Een ander, en voor ons erg belangrijk teken daarvan is ook de opmerkelijke zorg die wordt besteed aan het vrijwaren en zorgvuldig onderhouden van het gebouw en het terrein en de waardering die ze tonen voor de verpleger en de helper. Het is dan ook fijn om te zien dat de verpleger, die in het centrum woont (hij is afkomstig uit een dorp enkele km verder), zorgt voor de permanentie van de medische zorg, zeer zorgvuldig alles bijhoudt en erg tevreden blijkt met zijn job.

Uiteraard is daarmee lang niet alles voltooid: Ook al beschikt het centrum zelf over elektriciteit, de stroomsterkte voldoet niet voor de sterelisator om de instrumenten te ontsmetten en voor de werking van de koelkast, die moet instaan voor  het beschermen van de vaccins enz. We besloten niet enkel om de voorraad medicamenten aan te vullen maar bovendien om de stroom te versterken door het bijplaatsen van zonnepanelen en  tevens om reservoirs voor water te voorzien. Dit zal gedurende de komende maanden gebeuren.

 


 

Wat, tot tevredenheid van de kinderen in de school in Mangsima (zie Nieuwsbrief december 2023), gedurende de voorbije maand wél al van start ging is de vervanging van de bouwvallige ‘kantine’, want zo heten ze het stulpje van bamboematten waar ’s middags de sobere ‘lunch’  voor de kinderen wordt klaargemaakt. Het is een eerste kleine stap naar een meer menselijke schoolomgeving. We proberen zo snel als mogelijk om ook het beloofde drinkbaar water te bezorgen en meer hygiënische toestanden te realiseren.

 



 

Dit wat betreft Baiday.

Ook in Gahate, Dingla en Kuerenipani is van alles gaande, maar daarover meer in een volgende Nieuwsbrief.

 

Wat we nu zéker al willen aankondigen is een benefietconcert waarop we U nu al willen uitnodigen. Eenzelfde concert had de bekende pianist Gilbert De Greeve ook bedoeld en  gepland in Hasselt , maar aangezien hij  momenteel een concerttoer afwerkt in Jakarta (Indonesië) dient dat nog te worden bevestigd.

Zéker is wel dat we erg verheugd zijn dat pianist Gilbert De Greeve en sopraan Kristien Doumen ons uitnodigen op dit muzikaal hoogstaand evenement in de Stadsschouwburg van Genk op 13 april 2024 om 19.00 uur. (zie de flyer onderaan).



In de hoop jullie snel te mogen ontmoeten, groeten wij U hartelijk,

 

Voor Comité Gahate-Nepal (Hilde, Mia, Viv, Rik, Maurice en Werner)

 

Werner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten