maandag 5 februari 2024

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, juni 2022

 


NIEUWSBRIEF GAHATE - NEPAL, juni 2022.

 

 Beste vrienden van Gahate-Nepal, namaste.

 

Manoj schreef twee dagen geleden: “Ik moest onverrichterzake terugkeren van mijn trip naar Karmarang. Het pad was voor een groot gedeelte weggespoeld door de overvloedige regen van de  laatste vier dagen!” De moesson speelt momenteel inderdaad de baas in Nepal en het water, dat van de flanken van de Himalaya stroomt, neemt - nog maar eens - alles mee wat maar enigszins kan bewegen of het nu huizen zijn of zelfs hele stukken van de velden op de hellingen. De mensen wachten dan maar af tot de stortvloed mindert. Ze herstellen dan zo goed en zo kwaad als het gaat de ondertussen aangebrachte ravage en hopen op beter weer.

Maar er gebeuren ook fijne dingen: Wat enkele jaren geleden als een absolute utopie kon worden aanzien, wordt nu gerealiseerd: in Gahate zijn de ouders enthousiast aan het werk gegaan om, zoals leraar Prem schrijft, hun kinderen te ondersteunen in hun opleiding: “Vanaf deze morgen (we schrijven 20 juni 2022) is de workshop voor ouders en leerkrachten van start gegaan. We hopen en rekenen er op dat dit een stimulans zal zijn voor de schoolloopbaan  van onze kinderen”.

 De workshop staat onder de deskundige leiding van een professioneel en is degelijk voorbereid aan de hand van werkbladen en projecties. Het is dan ook met verwondering en vooral bewondering dat we kunnen vaststellen dat heel wat ouders zich de moeite getroosten om deze tweedaagse workshop te volgen en vooral, dat ook de vaders mooi vertegenwoordigd zijn in de groep, iets wat zelfs voor ons hier niet vanzelfsprekend zou zijn! Het feit dat het regenseizoen alle werk op het veld erg bemoeilijkt, maakt het tijdstip goed gekozen, maar het blijft een prestatie!

 De bedoeling is niet enkel dat de ouders meer interesse zouden tonen voor wat de kinderen vanuit de school meekrijgen, maar ook dat zijzelf, volgens een slim uitgedokterd en ondersteund plan, op tijd en stond hun bijdrage leveren en – eveneens georganiseerd en op school – de kans krijgen om de vaardigheden, waarover ze zelf beschikken,  over te dragen op hun kinderen. Dit geldt eveneens voor waardevolle gebruiken, die anders dreigen verloren te gaan. Tot nu toe is het enthousiasme groot, zowel bij de kinderen als bij de ouders. Leerkrachten en monitoren krijgen een afzonderlijke opleiding om dit hele proces te begeleiden. De pas verkozen dorpsleiders (er waren de laatste maand plaatselijke verkiezingen in Nepal), hebben hun volledige steun toegezegd en hebben zelfs uit de karige middelen waarover ze beschikken, een voortgezette opleiding bekostigd van Manisha, de lerares Engels. Alle andere kosten van het programma worden door Project Gahate-Nepal betaald, maar deze inspanning wordt ruimschoots  beloond door de inzet en het enthousiasme van de mensen ter plaatse.

Ondertussen en gelukkig vlak voor het losbarsten van de moesson, is de ruwbouw van het gezondheids-centrum in Karmarang voltooid. Momenteel zijn de elektriciteitswerken aan de beurt en wordt het centrum binnenin afgewerkt. De meest noodzakelijke meubeltjes en de meeste medische apparatuur zijn geleverd. Naarmate de weersomstandigheden het toelaten zal het terrein worden proper gemaakt, zal de watervoorziening worden geïnstalleerd en de sanitaire installatie worden afgewerkt.

De verpleegster zit in elk geval onder dak en kan aan het werk. Manoj beloofde ons foto’s over de verdere afwerking, maar is, door het noodweer van de laatste dagen, zelf niet meer ter plaatse geraakt!! Hij houdt wel contact met de mensen van Karmarang en via hem blijven wij ook op de hoogte.

Een andere fijne en heel geslaagde gebeurtenis was onze Ontmoetingsdag op 12 juni, die meteen ook de viering was van ons 10-jarig bestaan. Zoals ondertussen een traditie is geworden, waren de weergoden ons erg gunstig gezind en mochten we ons verheugen op een heel mooie en zonnige dag.

Meer nog dan dat waren we erg blij met het grote aantal bezoekers: met ruim 160 gasten was de Flééketaer erg goed gevuld en bovendien mochten we ons ter gelegenheid van dit jubileum verheugen op de aanwezigheid  van zijn Excellentie de Ambassadeur van Nepal, zijn echtgenote en zoontje, van de Ere-Consul van Nepal in België, de Heer Burgemeester van Genk en de Eerste Schepen, die tevens instaat voor Samenleving ook over de grenzen van Noord-Zuid heen. Het was een eer en een plezier hen te mogen verwelkomen!

Hun belangstelling en reacties betekenen een hart onder de riem en een aanmoediging om door te gaan met de inspanningen met en voor onze mensen in Nepal. Maar ook de vele aanwezige gasten waren erg enthousiast en de tevreden reacties achteraf getuigden  van het feit dat onze Ontmoetingsdag wel degelijk een geschikte gelegenheid is om geïnteresseerde mensen te ontmoeten en hen te vertellen over het reilen en zeilen van het project. Traiteur Jos had met zijn ploeg voor een schitterend buffet gezorgd en onze vrijwillige medewerkers, klein en groot, zorgden dat alles rimpelloos verliep.

Voor deze gelegenheid hadden we ook een kort overzicht gemaakt van de inspanningen en realisaties van de voorbije tien jaar. We voegen het hierbij, zodat ook degenen die verhinderd waren of in de onmogelijkheid om aanwezig te zijn, deze beknopte informatie kunnen inkijken? Graag hadden we jullie allemaal, de trouwe sympathisanten en al degenen die ons gedurende de voorbije tien jaar hebben gesteund, bedankt met een kata, een gebedssjaaltje uit de religieuze sherpa-traditie. Dit sjaaltje staat symbool voor een verwelkoming en voor de groeten en wensen die men meegeeft aan familie, vrienden en sympathisanten bij het afscheid. De gasten werden ermee verwelkomd en in gedachten schenken we het ook aan jullie allemaal.

 

Met onze heel hartelijke groeten;

 

Comité Gahate-Nepal (Hilde, Mia; Viv, Rik, Maurice en Werner)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten