maandag 5 februari 2024

Nieuwsbrief Gahate-Nepal, januari 2023

 



NIEUWSBRIEF GAHATE - NEPAL, januari 2023.

Beste vrienden van Gahate-Nepal, namaste

Het is 1 november 2022 rond 6.30 h en een stralende morgen in Gahate. We zijn op weg met leraar Prem die ons vandaag graag wil laten kennismaken met enkele aspecten van het vernieuwende onderwijsproject dat met de hulp van  Project Gahate-Nepal hier in het dorp wordt uitgerold.  Het is dinsdag en sedert enkele maanden  is dat in Gahate de marktdag , wat één van de belangrijke realisaties is in de ontwikkeling van het dorp. Dat maakt dat we  reeds  heel wat kleurrijk volk  uit de omringende dorpen zien toestromen. Na zowat een half uur stappen langs aardewegen en paden door het bos, naderen we een bescheiden nieuw uitziend gebouw en horen we kinderstemmen een bekend Engels kinderliedje zingen!

Hoewel de normale schooluren in Nepal lopen van  10 uur in de voormiddag tot 16 uur, volgen de kinderen, van klein tot groot, ’s morgens tussen zes en acht, ruim een uur lang initiatie in de Engelse taal aan de hand van verhaaltjes, liedjes enz.  al of niet ondersteund door leuke filmpjes op TV! Het enthousiasme van de kinderen is aanstekelijk en tot onze verwondering staan zelfs een aantal ouders door de open ramen (vensterglas is hier onbekend!) en  deuren dit alles aandachtig gade te slaan. De kinderen zitten op een mat op de grond, maar dat hindert hen blijkbaar niet om met volle overgave aandachtig te volgen en mee te zingen, begeleid door twee leerlingen van het lager middelbaar die dit als vrijwilliger doen vóór ze zelf naar school vertrekken. Het gebouwtje is gesponsord door het gouvernement en nog heel rudimentair ingericht. Het is onze bedoeling om mettertijd meubeltjes te voorzien en een toilet.

                                  

 

 

 

ZZ

Zoals dit zijn er vijf leercentra, zoals zij ze noemen, vijf lokalen of plaatsen, door Project Gahate uitgerust met een Smart TV, waar elke morgen een  groepje van een 20-tal kinderen onder begeleiding, spelenderwijs en met veel goesting een initiatie Engels en/of Nepalees krijgen. Opmerkelijk hierbij is wel dat de ouders mee de leercentra hebben opgericht of zelfs een gedeelte van hun huis hebben afgestaan om daar een leercentrum in te richten. Vóór 8 uur keren de kinderen dan terug naar huis voor een ontbijt en om 10 uur worden ze op school verwacht voor het gewone onderwijs.

Wanneer we enkele dagen later in Kathmandu, Babita, de externe coördinator van dit schoolproject, ontmoeten, vertelt ze: ’s morgens vroeg is de aangewezen tijd want er is veel zuurstof in de lucht en iedereen is nog fris en voor inleiding in taal is dit de meest geschikte tijd. Babita is een Nepalese dame die haar studies in Nepal en Engeland heeft voltooid en dit nieuwe systeem van onderwijs heeft uitgewerkt, als aanvulling (en deels vervanging) van het traditioneel onderwijs waarbij de kinderen passief de leerstof ‘ondergaan’. Zij vertelt ons enthousiast dat ze dit onderwijsproject erg graag zou willen uitbreiden naar de dorpen rond Gahate maar dat de financiële middelen ontbreken. Wij onderkennen uiteraard de bedekte vraag om steun maar willen eerst de resultaten van dit lopende  en toch wel erg mooie project afwachten. Het is trouwens de bedoeling om ook te starten met een soort kleuteronderwijs waarvoor de eerste stappen al zijn gezet. Wanneer we Prem, de enthousiaste leraar die het project leidt, erover aanspreken vertelt hij dat de positieve effecten van dit experiment nu al voelbaar zijn in de resultaten bij de tussentijdse proefwerken. Deze ochtendlijke activiteiten zijn echter niet de enige vormen van de vernieuwing waarvan Babita en Prem de belangrijkste promotoren zijn:

     

Wanneer we later op de dag het schooltje bezoeken merken we: Op regelmatige tijdstippen wordt de eentonigheid van de traditionele lessen onderbroken door een uurtje muziek of dans. Er zijn ook de regelmatige lees-uurtjes waarbij de hele school in een groter lokaal bijeenkomt en ieder van de oudere leerlingen een kleintje op sleeptouw neemt om beurtelings een verhaaltje te lezen in het Nepalees en het Engels, terwijl de leerkrachten bijspringen waar moeilijkheden opduiken. We bezorgden hen ondertussen een degelijke boekenkast en uitbreiding van hun zo belangrijke bibliotheek. Door onder de middagpauze aan alle kinderen gratis een kleine snack te bezorgen wordt de dag onderbroken en wordt eveneens vermeden dat in de namiddag de aandacht verslapt. Dit alles maakt dat schoolgaan voor de kinderen niet langer een vervelende bezigheid blijft maar dat onderwijs zéker nuttig maar ook aangenaam kan zijn. Ook de pogingen om de schoolomgeving te verfraaien verdienen alle lof: zo legden de leerkrachten zelf aan de zijkant een tuintje aan. Jammer dat de meeste klassen en het lerarenlokaal momenteel erg onderkomen zijn. Zéker een aandachtspunt voor de komende maanden. Voor het eerst werd bovendien een schoolfeest georganiseerd, waarbij uiteraard ook de ouders waren uitgenodigd. Kleinschalig maar toch een succes.

   

Naast de vele donoren die we bij herhaling dankbaar gedenken, willen we hier toch speciaal een school vermelden die reeds voor de vierde keer en heel uitdrukkelijk zich heeft ingezet voor de kinderen en de school van Gahate: de kinderen en leerkrachten van Basisschool De Driehoek te Bocholt leven heel enthousiast mee en voelen zich nauw verbonden met de kinderen en met alles wat in de Primary School in Gahate gebeurt. Mede door hun inzet kon in Gahate al heel wat worden gerealiseerd.

   

 

 

Om nu de overstap te maken naar Baiday (Karmarang) waar in oktober vorig jaar het nieuwe gezondheidscentrum werd geopend: de verpleegster, die wegens ziekte de officiële opening moest missen, liet weten dat ze ondertussen hersteld is en opnieuw aan het werk. Tussen haar medisch werk door is ze met simpele middelen het centrum aan het verfraaien en zorgde zelfs voor gordijntjes, iets wat de huisjes in het dorp helemaal niet kennen of kunnen gebruiken omdat er doodgewoon nergens vensters zijn, enkel het gezondheidscentrum is voorzien van  vensters. Ook de zonnepanelen zijn ondertussen ter plaatse geraakt en dus hopen ze om binnenkort ook over elektriciteit te beschikken. Het sanitair dient verder te worden afgewerkt, de omheining voltooid en Manoj werkt aan de plannen om de kwetsbare muren van het platform waarop het centrum is opgetrokken te verstevigen, zodat ze de stortregens van de komende moesson kunnen weerstaan. Dit wordt nog een zware klus. Maar hoe voorlopig ook: vanaf nu is in Baiday medische zorg beschikbaar en daar gaat het om!

   

 

Wat betreft de financiële situatie van Project Gahate-Nepal kunnen we melden dat, hoewel de inkomsten via de donoren in 2022 merkelijk lager uitvielen dan de voorgaande jaren*, we – mede dankzij een eenmalige en substantiële bijdrage van AFAS Foundation voor de bouwwerken in Baiday en de herhaalde steun van VZW Zuiderlicht – gedurende het voorbije jaar een gezond financieel evenwicht konden behouden en dat de investeringen in de huidige 4 projectsites niet in het gedrang zijn gekomen. Bovendien worden een aantal te voorziene en noodzakelijke uitgaven zowel in Baiday als in Gahate daarbij reeds in rekening genomen. Zo zijn onder meer onderhandelingen lopende om het gezondheidscentrum van Gahate, dat tot nu toe in feite privé-eigendom was van de arts uit Kathmandu die mee aan de start stond van het centrum, terecht over te dragen aan de dorpsgemeenschap. Dit betekent dat Project Gahate-Nepal gedurende een beperkte en af te spreken periode tot de officiële erkenning,  nog een gedeelte van de personeelskosten zal dragen om de overgang te vergemakkelijken.

Wij  willen iedereen, die hoe dan ook een bijdrage leverde om dat alles mogelijk te maken, van harte danken. Dank zij ieder van hen en de morele steun van zovelen, kon en kan Project Gahate-Nepal een klein maar belangrijk steentje bijdragen in de ontwikkeling, het toekomstperspectief en het leven van enkele kleine gemeenschappen  in het Oosten van Nepal. Wanneer de bewoners daar, bij elke gelegenheid en elk bezoek ons letterlijk in de bloemetjes zetten, gaan deze bloemen en gaat deze dank in hoofdzaak naar iedereen van jullie! Dat is iets wat zij en wat wij nooit vergeten!

 

Met onze heel hartelijke groeten

Comité Gahate-Nepal (Hilde, Mia, Viviane, Rik, Maurice en Werner)

 

* De dreigende economische situatie, die hier, maar des te meer ook in Nepal voelbaar is, heeft zonder twijfel hierbij een rol gespeeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten