vrijdag 4 januari 2019

Inrichting van computerklassen in Gahate en Dhobane.


In Dhobane zelf gaat midden 2018 alles zijn rustige gang. De nieuwe klassen zijn volop in gebruik en de Directeur is met zijn schoolcomité in overleg over het inrichten van een computerklas. Voor deze school van 518 leerlingen met een afdeling middelbaar onderwijs lijkt dit uiteraard geen overbodige luxe. Jammer genoeg is er nog altijd geen elektriciteit in het dorp en dienen ze zich te behelpen met zonnepanelen. Maar er is verandering in zicht: sedert één maand en nog heel voorlopig is een weg aangelegd die tot vlakbij de school loopt. De kans is dus erg groot dat binnen afzienbare tijd ook hier elektriciteitspalen zullen verrijzen die – hoezeer ze het landschap ook ontsieren – de belofte meebrengen van technische vooruitgang. De Directeur, een minzaam man, polste dan ook voorzichtig of ze voor het inrichten van een computerklas op ons mochten rekenen. Uiteraard zal Comité Gahate-Nepal deze vraag ernstig nemen en zal de man binnenkort daar ook bericht van krijgen.
Ook in Gahate zal één van beide nieuwe klassen daarna worden ingericht als computerklas. Dit zal de leerlingen van het vierde en vijfde jaar (de primary school bestaat uit 5 studiejaren) op die manier toelaten om te worden voorbereid op een eventuele overgang naar het middelbaar onderwijs. Heel weinig kinderen uit  Gahate hebben tot nu toe die stap gezet, mede door de grote kloof die ze moeten overbruggen wat betreft het niveau van onderwijs. Dit was ook de aanleiding om enkele jaren geleden een leraar Engels aan te trekken. Het resultaat van die lessen op zich is misschien wat pover – conversatie is nog altijd een brug te ver – maar het is een begin. Het belangrijkste effect tot nu toe is zonder twijfel dat de zorg voor het onderwijs opnieuw onder de aandacht is geplaatst en er heel wat meer inspanningen worden geleverd, zowel door het onderwijzend personeel als door de bevolking, om de school en het onderwijs aantrekkelijker te maken. Wat de leerlingen zelf betreft kan het  inrichten van een computerklas de eentonigheid van het gehanteerde onderwijssysteem doorbreken en de  leergierigheid stimuleren.
Voor de Shree Salewa Secundary school, de middelbare school uit Dhobane, geldt uiteraard dezelfde redenering met als bijkomend gegeven dat voor de leerlingen van het middelbaar, die hogere studies willen aangaan, een computeropleiding wellicht onmisbaar zal blijken. Misschien zal slechts een klein percentage de mogelijkheid krijgen tot hoger onderwijs, maar voor hen kan het wel van doorslaggevend belang zijn. Het deed de directeur en zijn schoolgemeenschap dan ook heel veel plezier dat hij in november 2018 de eerste zeven computers in ontvangst mocht nemen. Hij nodigde ons uit om zéker te komen zien wanneer alles zou zijn geïnstalleerd.
 

 

 
 

 
 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten