dinsdag 23 juni 2015

April 2014


Op 5 maart 2014 vertrokken we met 4 personen terug naar Nepal, omdat het ons belangrijk lijkt de evolutie van het project van nabij te volgen en eventueel bij te sturen. Twee dagen later vervoegde een 'medisch team' ons dan in Kathmandu. Twee Belgische artsen, Marleen en Hanne, en een verpleger Pieterjan, hadden aangeboden om, samen met twee Nepalese artsen, de Drs Lamsal en Hari, een tweedaags 'gezondheidskamp' te organiseren in Gahate. Daarna zouden we samen nog een 4 of 5-daagse trekking doen in het binnenland.
Hoe primitief de werkomstandigheden ook waren: het gezondheidskamp was een succes!

 

In het nieuwe gezondheidscentrum-in-opbouw hadden drie artsen hun 'kabinet' geïnstalleerd en was de 'apotheek' (met drie nieuwbakken apothekers) gevestigd. Dit belette niet dat op die twee dagen zo'n 504 consultaties konden plaatsvinden, waarbij ook een niet gering aantal serieuze aandoeningen werd vastgesteld.

Het deed ons ook erg veel plezier vast te stellen dat de nieuwbouw gestadig groeide en dat heel wat dorpelingen daarbij hun handen uit de mouwen staken en hun bijdrage leverden. Daar de transportkosten te hoog zouden oplopen indien we stenen vanuit Biritnagar zouden laten komen, werd besloten om - met hulp van de gemeenschap - de stenen ter plaatse te bakken. De primitieve steenovens leverden immers stenen van goede kwaliteit en lieten toe het eerste stenen gebouw van het dorp op te trekken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten