vrijdag 1 juni 2012

Een eerste kennismaking


In mei was het dan zover: Albert, Rik en Werner van Comité Gahate bezochten Gahate. Daar was men duidelijk van onze komst op de hoogte én blijkbaar ook opgetogen daarover, want de inwoners hebben ons, op traditionele manier, feestelijk onthaald, zelfs zo dat we er soms verlegen onder werden.

Het armoedige nieuwe centrum blijkt ondertussen toch goed werk te leveren. De verpleegster vertelde dat ze gedurende de eerste vier maanden ruim 900 consultaties kon registreren en dat er op dat moment dagelijks zo'n 10 tot 20 mensen bij haar langs kwamen. De uitrusting van het centrum laat nog heel wat te wensen over: er is geen stromend water*, er kunnen geen testen worden gedaan, zodat er alleen kan voortgegaan worden op de klachten van de patiënten en zichtbare symptomen. Bovendien is de voorraad medicamenten voorlopig bedroevend klein en beperkt.


 *De watervoorziening is één van de grootste pijnpunten in het hele dorp: de meeste dorpelingen moeten een hele weg afleggen naar primitieve verdeelpunten (een plastic leiding die uit een hoger gelegen rivier water aanvoert) om zich te kunnen voorzien van water voor het dagelijks huishoudelijk gebruik. Hier ligt zeker nog een belangrijk aandachtspunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten