woensdag 13 juni 2012

9 juni 2012, eerste informatienamiddag.

Soms was het weer een beetje Belgisch dreigend, maar uiteindelijk werd het een droge, zij het winderige dag.
Gelukkig is het Bezoekerscentrum van Limburgs Landschap (op domein Hengelhoef), dat we als prachtige locatie mochten gebruiken, zeer goed beschut gelegen, zodat de wind ons niet echt kon deren.
De opkomst was misschien niet overdonderend, maar de gasten die gekomen waren, bleken enthousiast en hun belangstelling en aanmoediging deden oprecht deugd.
In de twee presentaties die werden gegeven, werden de korte geschiedenis van het project, maar vooral de impact ervan en de doelstellingen van de verdere werking uit de doeken gedaan.
Een doorlopende fotoprojectie en een korte DVD gaven een impressie van datgene wat tot nu toe werd gerealiseerd, maar vooral van de dankbaarheid en het enthousiasme van de bevolking.
Voor het eerst werd ook publiekelijk het logo van het project voorgesteld. Het werd ontworpen door Patricia Willems en drukt op treffende wijze uit waarvoor Project Gahate wil staan:
Het logo heeft de kleuren rood en blauw zoals de kleuren van de Nepalese vlag. Ook de halve maan vind je daarin terug. De bolvorm stelt de wereld voor en meer specifiek nog, de wereld van Nepal. In het beeld is duidelijk een kloof te zien: die staat voor de mensen van Gahate, die uitgesloten zijn van medische en andere voorzieningen. Het blauwe kruis dat daaruit oprijst verwijst naar het medische facet en duidt aan dat Project Gahate daar iets aan wil doen.

Voor het eerst werd ook de nadruk gelegd op de bredere bedoeling van het project: Gahate, dat tot voor kort een  totaal verloren en vergeten dorp was, opnieuw uit de vergetelheid halen en een nieuw perspectief bieden.
Project Gahate wil dus méér zijn dan een 'medisch' project, ook al is het medische niet onbelangrijk en kan het een hefboom zijn om de gemeenschap een stukje op te tillen. Het gaat echter minstens evenzeer over de geestelijke en lichamelijke gezondheid van een hele gemeenschap. Het gaat over een toekomst voor de vele kinderen en jongeren en over een nieuw perspectief voor dit vergeten gebied.


Voor wie bij pot en pint gezellig wou napraten, bood de tent een veilig en windvrij onderkomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten